Huis van de Stad, een mijmering bij een dagdroom

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom heb ik nog eens goed naar de animatie gekeken die dit plan moet visualiseren en ondersteunen. Dan zie ik een stad in 2025 met een opvallende bevolkingssamenstelling. De allochtoon is niet alleen uit de officiƫle stukken verdwenen maar bijna ook uit het straatbeeld, dat heeft Beter voor Rijswijk mooi voor elkaar. Ook de ouderen zijn nagenoeg verdwenen, wellicht mede dankzij de recente wetgeving van D66. Maar goed dat vergrijzing geen probleem meer is in Rijswijk want met je scootmobiel of rollator is dat Huis van de Stad toch lastig om door te komen. Hoe moet je als oudere een zitplaats in dat theatertrappenhuis bereiken? Skateboards hebben zichtbaar de voorkeur.

Er blijft dus veel geld over met de nieuwe bevolkingssamenstelling. En met dat geld moet je toch iets nuttigs doen voor de bevolking. Ik zie goedgeklede veertigers zwieren door ons digitale Thuis en de trappen op en af gaan. Zij hoeven ook nauwelijks nog te werken met drie Klaverdagen per week. Zij hebben doordeweeks tijd genoeg om eens een ambtenaar te zien die het nieuwe werken in de praktijk brengt. Hoewel die de nieuw verkregen eigen verantwoordelijkheid en nooit vermoedde creativiteit nu voornamelijk thuis mag ontdekken.

Een bezoek aan ons Paleis van de Stad is veel leuker dan winkelen in De Bogaard. Om te voorkomen dat daar dan parkeerruimte ongebruikt zou blijven is dat zweeftreintje tussen het Huis van de Stad en de Bogaard een geweldig idee. Kan nog mooi meegenomen worden in de herinrichting van de Generaal Spoorlaan. Het parkeerprobleem rond het opgekalefaterde gebouw is daarmee dan kostenneutraal opgelost. Geniaal.

The City Palace zal worden voorzien van een glazen plafond, daar was ik altijd al voorstander van. Kijk maar naar de glazen piramides boven het station; de regen houdt ze keurig schoon! En ook dat terras, heerlijk. Altijd een steviger zuidwestenwind in je haar. Gegarandeerd met zo'n massief gebouw met een vierkante toren.

Dromen zijn bedrog en dit zou wel eens een heel dure droom kunnen worden. Met in 2025 de volgende krantenkop: Artikel 12 gemeente Rijswijk haalt opgelucht adem bij annexatie door Den Haag. Het commentaar van de VVD, met 12 zetels de grootste oppositiepartij luidt: men had in 2017 in moeten gaan op het sterk verlaagde aanbod van de huisbaas van Hoogvoorde, het zou een jaarlijkse kostenbesparing hebben opgeleverd van 5 miljoen nieuwe guldens. Bovendien had een mooie woonlocatie ontwikkeld kunnen worden aan de rand van het Rijswijkse Bos, bedoeld voor een draagkrachtige doelgroep die de diversiteit in de wijk Te Werve had kunnen vergroten.

Arie Kok