De column van Coen (1)

Afgelopen zaterdag is de verkiezingscampagne GR2018 van de VVD officieel begonnen. Met als slogan “Kies voor doen” gaat de VVD vol vertrouwen de verkiezingen in. Met een goed, helder en compact programma en met een zeer sterke lijst. En omdat we kiezen voor doen, zal ik vanaf nu weer een wekelijkse column over Rijswijkse ontwikkelingen gaan schrijven. Ik heb dat een jaar lang in Groot Rijswijk gedaan en kennelijk tot veel plezier van de lezers, want ik word er nog vaak over aangesproken.

Afgelopen maandag keek ik naar het aftoppen, of zeg maar gerust, minimaliseren van de kastanjeboom voor het Museum Rijswijk. Een indrukwekkende operatie waarbij de kleine takken in de kruin van de boom opeens heel groot blijken te zijn als ze beneden zijn. De boom is helaas ziek en aangetast door zwammen. Ik begrijp nu opeens waar de uitdrukking “zit niet zo te zwammen” vandaan komt.

In het museum is een kleine tentoonstelling ingericht over de boom en op prachtige schilderijen en oude prenten krijg je een mooi beeld van dit monumentale huis met karakteristieke boom. Zelfs twee bomen zag ik op een prent. Leuk om deze tentoonstelling te bekijken en voor mij weer een bewijs dat het Museum Rijswijk de plek is om de geschiedenis van Rijswijk aan de burgers te laten zien. Niet via een saai plaatjes overzicht, maar een minitentoonstelling met kunst uit eigen en geleende collectie en informatie van het historisch informatiecentrum. Die waardevolle taak en positie van dit, in problemen verkerende, museum moet weer herbevestigd worden. De programmering en activiteiten van het Museum rond het afzagen van de boom geven hoop op een wederopstanding van dit mooie museum in Oud Rijswijk. Heel mooi was het om te zien dat Rijswijkse burgers vanuit het museum op stoeltjes voor de ramen de boomkap zaten te volgen, daarbij genietend van een kopje koffie en een plak cake. Een soort skybox, maar dan anders!

Kortom er viel weer iets te genieten in onze mooie stad en laten wij dat goed onthouden als tijdens de verkiezingscampagne vaak de nadruk wordt gelegd op wat er niet goed gaat. Wat mij betreft gaat het om: Wat goed is, moet blijven. En wat beter kan, moet beter.