Trouwen op zondag? Ook in Rijswijk!

De VVD Rijswijk heeft samen met Gemeentebelangen Rijswijk artikel 44 vragen gesteld aan het College over het trouwen op zondag. Op dit moment is in de gemeente Rijswijk de burgerlijke stand niet ingericht op het voltrekken van huwelijken en/of de registratie van partnerschappen op zondag. 

We roepen samen het College op om hier naar te kijken en ook van de zondag een onvergetelijke dag in Rijswijk te maken!


Rijswijk, 29 november 2018

De gemeente Rijswijk kent veel prachtige trouwlocaties waarvan sommige tot de populairste van Nederland behoren. Deze tot de verbeelding sprekende locaties en de gunstige centrale ligging van Rijswijk, maken dat vele stellen – zowel van binnen als buiten de gemeentegrenzen – voor Rijswijk kiezen om elkaar het ja-woord te geven. Dit is iets om als gemeente trots op te zijn draagt natuurlijk ook positief bij aan de Rijswijkse economie.

De gemeente doet er dus verstandig aan huwelijken in Rijswijk zo goed als mogelijk te faciliteren. Dit kan zij onder andere doen door het mogelijk te maken op zondag te trouwen. In tegenstelling tot omliggende gemeenten als Den Haag, Delft en Voorburg-Leidschendam is in Rijswijk de burgerlijke stand niet ingericht op het voltrekken van huwelijken en/of de registratie van partnerschappen op zondag. Dit is een gemiste kans aangezien de zondag steeds populairder wordt onder paren die willen trouwen.

Dat er in Rijswijk een behoefte bestaat aan trouwen op zondag wordt bevestigd uit de gezamenlijke brief van de eigenaren van Landgoed Te Werve, Savarin en Herberg Vlietzigt d.d. 27 november 2018.

Op grond van artikel 44 van het Reglement van Orde willen wij het college de volgende vragen stellen:

1. Is het college bekend met voornoemde brief d.d. 27 november 2018?

2. Is het college bereid met de desbetreffende ondernemers in gesprek te gaan over de inhoud van hun brief?

3. Is het college eveneens van mening dat in navolging van vele buurgemeenten, het ook in Rijswijk mogelijk zou moeten zijn een rechtsgeldig huwelijk of geregistreerd partnerschap te voltrekken op zondag? Zo nee, waarom niet?

4. Gaat het college in op het verzoek om trouwen op zondag bij de aangewezen trouwlocaties mogelijk te maken? Zo nee, waarom niet?

5. Indien dit geval is, gaat het college zich dan inspannen trouwen op zondag zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de zomer 2019, te realiseren?

Coen Sleddering, fractievoorzitter VVD

Jeffrey Keus, fractievoorzitter GBR