De standaard truc: de keuze van te voren maken en doen alsof er nog wat te kiezen valt

Een echte keuze zonder trucjes.

'Kiezen voor een marktpartij die efficiënt en goed werk doet.'

Toen ik het voorstel las over het inbesteden of aanbesteden van de huishoudelijke afvalstromen kreeg ik een benauwd gevoel, maar ook een gevoel van herkenning. Weer zo’n voorstel waarbij de inhoud toewerkt naar de favoriete keuze van de opsteller. Waar hebben wij dat meer gezien? Ik denk bijvoorbeeld aan de business case van het Huis van de Stad, nog zo’n miljoenenproject van Rijswijk.

De rekensommen zijn niet goed, selectief of ze deugen niet.

Ook in dit voorstel is deze werkwijze goed terug te vinden. Het is eerlijk gezegd geen verrassing voor de VVD Rijswijk. Bij de presentatie van HVC (https://www.hvcgroep.nl/), door Avalex georganiseerd, aan de gemeenteraad heeft de VVD Rijswijk al de vraag gesteld waarom de presentatie alleen over HVC ging en vroegen wij naar de alternatieven. Het antwoord was weer van een simpele gemakkelijkheid: die komen nog in het uiteindelijke voorstel, geen zorgen. Dan weten we eigenlijk al genoeg.

Dat voorstel is er nu en het wijst wederom alleen naar de inbestedingsweg via HVC. Het rapport van KplusV zou een marktverkenning moeten zijn, maar is verre van dat! Het is een eenzijdig verhaal. Het geeft een verkeerd beeld van de huidige markttarieven bij recente aanbestedingen. Dit is zeer kwalijk, om niet te zeggen misleidend! De brief van AVR (https://www.avr.nl/nl/) met daarin een overzicht van recente aanbestedingen laat iets heel anders zien.

Hieruit blijkt dat ook deze business case wederom gestuurd is naar de gewenste oplossing, ditmaal van Avalex: inbesteden via HVC.

Het college spreekt in de zienswijze over een gedegen onderzoek. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Kan de wethouder aangeven of het college nog steeds denkt dat dit een gedegen onderzoek is, zeker gelet op de brieven van EEW en AVR?

En ja wethouder, voor u begint te zeggen dat deze partijen een eigenbelang hebben zeg ik: Ja dat klopt, maar dat heeft HVC ook. Alleen die heeft het voordeel dat zij op schoot zitten bij Avalex.

Kortom, het rapport is eenzijdig, rekent naar de gewenste oplossing toe, is onvolledig, onjuist en niet actueel. Is het college het eens met deze harde, maar vriendelijk geformuleerde conclusie van de VVD Rijswijk?

Los van de inhoud van dit rapport gaat het ook over de meer principiële vraag: blijven wij publiek of gaan wij privaat? U zal zich kunnen voorstellen dat de VVD Rijswijk in eerste instantie kiest voor marktpartijen die efficiënt en goed hun werk doen. Als er geen goed aanbod uit de private sector komt kan een publieke voorziening altijd nog overwogen worden. We gaan alleen niet van te voren al een keuze maken voor een van de twee.

Het is raar en tegenstrijdig om bij Eneco te kiezen voor verkoop van de aandelen van een goedlopend topbedrijf en voor het afval garant te gaan staan voor een onbekend publiek bedrijf in een risicovolle omgeving, namelijk de omgeving Amsterdam. Naast die principiële vraag is het ook zo dat bij aanbesteding er sprake is van een contractperiode van 4 of 5 jaar. Daarna kunnen we als gemeente kiezen voor doorgaan met de huidige partij of opnieuw aanbesteden. Bij inbesteden kiezen we definitief voor deze publieke partij en zitten we eraan vast of, moeten we onszelf uitkopen tegen heel veel extra kosten. We zien de prijskaartjes al weer hangen, maar dit college schuift graag alles naar de toekomst door.

De VVD Rijswijk zegt dus: niet doen! We gaan voor aanbesteding. Wij gaan dus niet akkoord met deze positieve zienswijze van het college en roepen de gemeenteraad op dat ook niet te doen.

Ga in gesprek met Coen! csleddering@rijswijk.nl