Haagse plannen brengen grote verkeersbewegingen door Rijswijk mee: noodzaak om problemen in Rijswijk te beperken

Haagse plannen gaan zorgen voor nieuwe verkeersbewegingen in Rijswijk

'Het pakket wat er moet gaan komen moet dus een solide en goed pakket zijn waarbij mobiliteit kan plaatsvinden met voldoende maatregelen om hinder, schade of verkeersonveiligheid voor de inwoners van Rijswijk te beperken.'

Den Haag bouwt. En stevig ook. Er is een grote vraag naar woningen en om aan die vraag te voldoen zijn er grote projecten in de Binckhorst en het gebied tussen de drie stations Den Haag Centraal, Den Haag HS en Den Haag Laan van NOI. Allemaal prima natuurlijk, want er is nu eenmaal een groot woningtekort dus daar moet aan gewerkt worden.

Die ontwikkelingen raken Rijswijk ook. Dat kan ook bijna niet anders, omdat deze gebieden, deels, grenzen aan onze mooie stad. We gaan het in Rijswijk, zoals we nu al kunnen zien, vooral merken aan het afwikkelen van de verkeersstromen. Al die nieuwe bewoners zullen toch op de een of andere manier van en naar hun nieuwe huizen moeten komen.

En daar denkt de gemeente Den Haag ook al over na. Den Haag denkt vooral na over hoe deze gebieden ook openbaar vervoerverbindingen kunnen krijgen. Bestaande lijnen en verbindingen zullen namelijk onvoldoende zijn. Uitbreiding in de richtingen van Den Haag Centraal, Delft en Zoetermeer zijn noodzakelijk als er gekeken wordt naar de hoeveelheid mensen die in de toekomst in deze gebieden zullen gaan wonen.

Dat betekent dat er in de plannen van Den Haag ook extra bewegingen zullen plaatsvinden in Rijswijk. Mogelijke opties zijn een tramverbinding vanaf de Binckhorst over de Broekslootkade en daarna de Haagweg op richting Delft. Een andere optie is een tramverbinding via de Geestbrugweg, de Haagweg op richting Delft.

De eerste optie is kijkend naar de situatie ter plekke redelijk onwaarschijnlijk: de straten zijn erg smal en er zal een tunnel over of onder de Trekvliet moeten worden gebouwd om op de Binckhorst te komen. De Geestbrugweg lijkt dan logischer omdat er al tramsporen liggen. De vraag is wel of bij de inrichting van die oude sporen al gedacht werd aan de nieuwe rode trams. Het antwoord daarop is nee.

Een herinrichting van de Geestbrugweg is dan nodig, met waarschijnlijk allerlei negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid: er gaat immers al veel verkeer over de weg heen, zowel auto’s als fietsen. Daarnaast is er de leefbaarheid: wat gaat dit doen voor de bewoners langs de Geestbrugweg, maar ook verderop de Haagweg, de Delftweg en bij de Ruijt?

Op vragen van de VVD Rijswijk of er veel meer trams gaan rijden werden tijdens een informatieavond geen duidelijke antwoorden gegeven. Welke verzachtende maatregelen er worden genomen om hinder te voorkomen als deze verbinding er komt te liggen is ook niet duidelijk. En ook niet waarom alternatieven niet mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld snelbussen over de Rotterdamsebaan.

In de komende periode studeert Den Haag verder. Bewoners zijn aangesloten via een Platform. Op enig moment worden voorstellen neergelegd bij de verschillende gemeenteraden waaronder die van Rijswijk. De speelruimte van de gemeenteraad is daarin beperkt: op mijn vraag wat de gevolgen zouden zijn wanneer de Rijswijkse gemeenteraad voorstellen zou blokkeren werd geantwoord dat er dan andere besluiten door bijvoorbeeld de provincie genomen zouden worden om de plannen uit een groter regionaal belang er toch door te krijgen.

Ik begrijp dit regionale belang heel goed. En ik maak mij er ook sterk voor dat als we als Rijswijk oog moeten hebben voor dat regionale belang. Maar, de manier waarop invulling wordt gegeven mag niet ten koste gaan van Rijswijk en de inwoners van Rijswijk. Het pakket wat er moet gaan komen moet dus een solide en goed pakket zijn waarbij mobiliteit kan plaatsvinden met voldoende maatregelen om hinder, schade of verkeersonveiligheid voor de inwoners van Rijswijk te beperken.

Dat gaat niet lukken door pas aan het einde van het proces in de gemeenteraad iets van deze plannen te gaan vinden. In de komende periode zal de VVD Rijswijk zich intensief hiermee gaan bemoeien om te proberen de plannen zo goed mogelijk voor Rijswijk uit te laten pakken.

Udo Oelen

VVD Rijswijk

Vragen, ideeën, of opmerkingen? Ga in gesprek met Udo! uoelen@rijswijk.nl