Verknal het niet voor elkaar. De VVD Rijswijk over het vuurwerkverbod

De VVD Rijswijk over het vuurwerkverbod

Onder het mom van “Verknal het niet voor elkaar” moet de jaarwisseling in de toekomst voor iedereen een feest blijven.

Het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling kan rekenen op begrip van de VVD Rijswijk, aldus Werner van Damme, de nummer vijf op de kandidatenlijst van de VVD Rijswijk voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.

‘Het verbod is natuurlijk enorm balen voor liefhebbers van vuurwerk en voor de handelaren. Slechts drie dagen per jaar mogen zij aan consumenten verkopen. Het tijdelijke verbod raakt hen daarom extra hard. Vuurwerkondernemers krijgen ruimhartige compensatie, daar heeft de VVD zich landelijk hard voor gemaakt.’ aldus Van Damme.

Van Damme: ‘Onder het mom van “Verknal het niet voor elkaar.” moet de jaarwisseling in de toekomst voor iedereen een feest blijven. Enkele gemeenten zoals Rotterdam en Utrecht kennen een lokaal vuurwerkverbod. Het afsteken van siervuurwerk op oudejaarsdag van 18.00 tot nieuwjaarsnacht 02.00 is wat ons betreft geen probleem. Het nu al verboden knalvuurwerk en illegaal vuurwerk zorgt juist voor het grootste deel van de schade, overlast en ongevallen. De VVD Rijswijk is dan ook tegen een lokaal vuurwerkverbod.’

‘We willen de overlast van vuurwerk aan het eind van het jaar zoveel mogelijk beperken voor hulpverleners, de politie en (huis)dieren. Daarom is het belangrijk om illegaal vuurwerk op te sporen, af te pakken en te handhaven op het afsteken buiten de toegestane tijden. Het is levensgevaarlijk als je naast iemand woont die illegaal vuurwerk in huis heeft. De gemeente maakt wat de VVD Rijswijk betreft concrete afspraken met politie en justitie over de aanpak van illegaal vuurwerk. Justitie zorgt voor de boetes en in zware gevallen voor gevangenisstraf. De gemeente neemt maatregelen zoals het sluiten van panden waar illegaal vuurwerk is aangetroffen, het opleggen van gebiedsverboden en het verhalen van schade op de daders.”

Van Damme tot besluit: ‘Vuurwerk kan je het best kopen bij onze lokale ondernemers, zodat je weet dat het vuurwerk veilig en legaal is.’