Statement voor opvang vluchtelingen Oekraïne in Rijswijk

Statement voor opvang vluchtelingen Oekraïne in Rijswijk

'Wij spreken ons daarom uit voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Uit solidariteit voor al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. Laten we hen helpen. Door ze in Rijswijk een veilige plek te geven. En met elkaar gastvrij te zijn voor Oekraïense vluchtelingen.'

Oekraïne wordt sinds vorige week woensdagnacht aangevallen door Rusland. Russische troepen zijn het land met geweld binnen gedrongen. De Oekraïense bevolking is verzeild geraakt in een nutteloze en desastreuse oorlog. Inmiddels zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor oorlogsgeweld. Op zoek naar een veilige plek.

Wij spreken ons daarom uit voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Uit solidariteit voor al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. Laten we hen helpen. Door ze in Rijswijk een veilige plek te geven. En met elkaar gastvrij te zijn voor Oekraïense vluchtelingen.

Wij zijn als gastvrije stad bereid om in Rijswijk vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen en roepen het college van burgemeesters en wethouders op om deze bereidheid kenbaar te maken bij het kabinet. Daarbij doen we ook de oproep om Oekraïense vluchtelingen evenwichtig over de Nederlandse gemeenten te spreiden, met nadrukkelijke aandacht voor de draagkracht van buurten en wijken.

Namens de volgende raadsfracties en deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022:

D66 Rijswijk
PvdA Rijswijk
GroenLinks Rijswijk
VVD Rijswijk
Wij. Rijswijk
Beter voor Rijswijk
CDA Rijswijk
Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid
ChristenUnie Rijswijk
Gemeentebelangen Rijswijk
Onafhankelijk Rijswijk
Stoudt