VVD Rijswijk wil meer financiële zekerheid bij plan AZC-locatie

VVD Rijswijk wil meer financiële zekerheid bij plan AZC-locatie

In het raadsvoorstel staat dat het financiële risico voor die eerste twee jaar ligt bij de gemeente Rijswijk en €1,1 miljoen bedraagt. 

Tijdens de vergadering van 6 september stond het voorstel 'Centrum flexwoningen voor statushouders en spoedzoekers' op de agenda. Een flexwoning is een flexibele, kleine woning die bedoeld is voor mensen die snel huisvesting nodig hebben.

Het centrum wordt eerst twee jaar gevestigd op het AZC-terrein op de Lange Kleiweg in de nu aanwezige gebouwen en daarna nog acht jaar op een andere locatie in Rijswijk. In het voorstel staat dat het financiële risico voor die eerste twee jaar ligt bij de gemeente Rijswijk en €1,1 miljoen bedraagt. 

De fractie van de VVD Rijswijk was blij met de inhoud van het voorstel, omdat dit recht doet aan een eerder aangenomen motie van onder andere de VVD Rijswijk over het sluiten van het AZC en het ombouwen hiervan naar een centrum voor flexwoningen. Er is goed werk verricht door het vorige en huidige college. De VVD Rijswijk steunt de groepen die geholpen moeten gaan worden met de flexwoningen, namelijk Rijswijkse statushouders, studenten, starters en economisch daklozen.

De VVD Rijswijk heeft wel moeite met de financiën van dit plan. Rijswijk heeft een financieel risico omdat het plan is opgesplitst in twee jaar flexwonen op de AZC-locatie en acht jaar ergens anders in Rijswijk. Ook is er geen zekerheid over een grote subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Met die subsidie kan het risico voor de gemeente teruggebracht worden tot €300.000.

Tijdens de vergadering vroeg de VVD Rijswijk dan ook aan het college of het niet verstandiger is om te zoeken naar een locatie voor het centrum flexwonen op een andere locatie in Rijswijk, bijvoorbeeld de Plaspoelpolder, meteen voor een periode van tien jaar. Ook vraagt de VVD Rijswijk om meer zekerheid over de te ontvangen subsidie.

Het college gaat hiermee aan de slag en de discussie zal worden voortgezet in de raadsvergadering van 20 september.