Antwoorden vragen over overlast parkeerplaats Van der Kooijweg/Goedendorplaan

Beantwoording vragen over overlast parkeerplaats Van der Kooijweg/Goedendorplaan 

Via bewoners en social media vernam de Rijswijkse VVD verontrustende berichten over toenemende overlast en criminaliteit op de parkeerplaats nabij de Van der Kooijweg en de Goedendorplaan. Lees hier de antwoorden van de burgemeester.

1. Is de burgemeester bekend met de overlast en criminaliteit op deze plek?

  • De klachten over overlast op deze plek zijn bekend bij de burgemeester. Om een goed beeld te krijgen van de situatie heeft de burgemeester op 3 februari jl. met de handhavers de plek bezocht. De afgelopen periode zijn er meer meldingen dan gebruikelijk binnengekomen over deze plek waarbij wordt aangegeven dat er lachgas wordt gebruikt. Door heel Rijswijk hebben afgelegen parkeerplekken, zoals deze, extra aandacht van Team Handhaving.

2. Welke maatregelen zijn tot nu toe genomen?

  • Team Handhaving heeft deze locatie opgenomen in hun briefing en neemt deze locatie vaker dan gebruikelijk mee in hun surveillance en preventie rondes. Waar nodig zal er opgetreden worden tegen overlast, misbruik en overtredingen. De politie houdt de locatie ook in de gaten.

3. In hoeverre is de parkeerplaats nog van nut? Heeft het College zicht op de functionaliteit van de parkeerplaats?

  • Het college ziet dat het gebruik van de parkeerplaats op dit moment beperkt is. De parkeerplaats is in het verleden aangelegd ten behoeve van recreatie. Er dient een onderzoek gedaan te worden naar het parkeermotief van de bezoekers van de parkeerplaats, want nu is niet in beeld of en hoe deze parkeerplaatsen gebruikt worden.

4. Is afsluiting van het parkeerterrein met bv een boom voor de korte termijn een optie?

  • Dat kan, maar beter is het om eerst een onderzoek te doen naar het gebruik van de parkeerplaats. Uit onderzoek moet blijken of een tijdelijke afsluiting nodig is om overlast tegen te gaan (zoals bijvoorbeeld met een boomstam wat u, nemen wij aan, voorstelt), een verkeerskundige afsluiting (met een slagboom) nodig is of een permanente afsluiting (onttrekking aan de openbaarheid) nodig is. Voor een verkeerskundige sluiting is een besluit van het College van B&W nodig. Mocht een onttrekkingsbesluit nodig zijn, dan bent u als Raad bevoegd om daartoe te besluiten.

5. Heeft de burgemeester overwogen om op langere termijn de parkeerplaats af te breken en het stuk land terug te geven aan de natuur? Zo nee, wat vindt u hier van?

  • Zoals hiervoor gemeld is het nodig eerst een onderzoek te doen naar het gebruik van de parkeerplaats en beter in beeld te brengen wie er parkeren en waarom. Dit zal vanaf het voorjaar moeten plaatsvinden. In de (rustige) winterperiode levert een nader onderzoek naar parkeren en het motief waarom mensen daar parkeren niet de juiste informatie op. Daarna kan beoordeeld worden wat een toekomstige bestemming van de parkeerplaats moet zijn.