Rijswijkse VVD stemt tegen voorstel voor het opnemen van extra vluchtelingen

Rijswijkse VVD stemt tegen voorstel voor het opnemen van extra vluchtelingen 

Gisteren sprak de gemeenteraad over een voorstel om een groep vluchtelingen te laten opvangen in het Best Western Plus Grand Winston hotel naast station Rijswijk. De Rijswijkse VVD was tegen dit plan.

Voorop staat dat de Rijswijkse VVD niet per definitie tegen het opvangen van mensen in nood is. Wij hebben lang nagedacht, gesproken en getwijfeld over dit voorstel. 

Rijswijk is een paar maanden geleden door het COA gevraagd om vluchtelingen op te vangen in het Sir Winston hotel. De meerderheid van de gemeenteraad was hier tegen. Ook de Rijswijkse VVD heeft tegen dit plan gestemd.

Dat deden wij om drie redenen: Ten eerste is de locatie wat ons betreft niet geschikt. De vluchtelingen zouden in het hotel worden geplaatst waar al andere vluchtelingen, uit bijv. Oekraïne, zitten. Hier zouden ze op een eigen afgesloten gedeelte met beveiliging worden geplaatst. Met uitzicht op een school aan de overkant waar leeftijdsgenoten vrij genieten, spelen en plezier hebben. Daarnaast is bij het station extra cameratoezicht omdat er recent veel overlast is, wat ook onveilig kan zijn voor jonge vluchtelingen. Dit is geen locatie waar je jonge vluchtelingen moet willen opvangen. Helaas kon geen andere locatie worden gevonden.

Ten tweede kan Rijswijk en de regio niet voldoen aan de verplichting om deze vluchtelingen onderwijs te bieden. Dit was voor ons een belangrijke voorwaarde, maar helaas is dit in Rijswijk of bij de buren niet mogelijk.

Tot slot vinden wij dat andere gemeenten een keer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Rijswijk heeft zes jaar lang ontzettend veel gedaan met een groot AZC en hulp op allerlei andere manieren. Dit terwijl er gemeenten zijn die verzoeken van het COA meteen weigeren en het er niet eens over hebben. Ook deze gemeenten moeten hun steentje gaan bijdragen. 

Vanwege deze drie redenen heeft de Rijswijkse VVD gekozen om tegen het voorstel te stemmen. Wij hopen dat de situatie snel beter wordt en er perspectief wordt geboden voor gemeenten op dit gebied.