Goed en betaalbaar.

Waar je goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig kunt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in ons land hoog en tegelijkertijd het aantal bouwlocaties in onze gemeente beperkt. Rijswijk is zeer dichtbevolkt. Als VVD Rijswijk steunen wij de ontwikkelingen in het Havenkwartier, Bogaard-stadscentrum, in Rijswijk-Buiten en Pasgeld. Ook bouwactiviteiten van oud naar nieuw, of het onder voorwaarden herbestemming van kantoorpanden helpt om de woningnood op te lossen. Op buitenplaats Hofstede na willen we de Landgoederenzone vrij houden van bebouwing. De VVD Rijswijk wil het groene karakter van de stad behouden.

  • Ontwikkelingen in het Havenkwartier en rondom de Bogaard zijn belangrijk voor betaalbare woningen voor starters en doorstromers. Als de TNO-locatie aan de Lange Kleiweg vrij komt gebruiken we die ruimte voor kleinschalige woningbouw.
  • Voor het betaalbaar houden van woningen zet de gemeente zich maximaal in, denk hierbij aan het woonfonds voor huurwoningen. Woningen voor starters en ouderen krijgen extra aandacht van de gemeente. 

  • Belemmeringen zoals een eis voor een minimum sociale woningbouw bij nieuwbouw wordt losgelaten.

  • Door de bouwopgave ook regionaal vorm te geven pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters. We gaan met verhuurders in gesprek om een levensfase bewust woonprogramma op te zetten.

  • Met woningbouwcorporaties maken we niet alleen afspraken over het goed onderhouden en verduurzamen van woningen, maar ook over het voorkomen van scheefwonen, het leefbaar houden van de buurt en het stimuleren van doorstroming.

  • Strenge handhaving van het verbod illegaal door te verhuren van sociale huurwoningen is hard nodig. De woningen die hierdoor vrij komen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan.

  • Als een zelfbewoningsplicht of een antispeculatiebeding helpt om het woningtekort aan te pakken, moet de gemeente deze wettelijke mogelijkheden inzetten. 

  • We zorgen voor tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar zij krijgen geen voorrangspositie bij sociale huurwoningen.

  • Om meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw. We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca binnen een gebied. Zo zorgen we voor een prettige en leefbare stad. Ook doen we alles wat mogelijk is om speculatie tegen te gaan.

  • Leegstand of verloederde panden willen we actief tegengaan. Bekeken wordt of een hogere belasting voor deze pandeigenaren als oplossing mogelijk is.

  • Woningbouw mag de bedrijvigheid niet verdringen. De randen van de Plaspoelpolder komen daarom in aanmerking voor gemengde functies waar ook wonen mogelijk is.

  • We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten, of aan te passen. Als inwoners hun woning willen aanpassen verloopt de procedure vlot.  

  • Verkamering is in Rijswijk verboden. Dat kan nu deels via bestemmingsplannen worden gehandhaafd. De VVD Rijswijk wil een uniforme regel waarin het verbod wordt opgenomen. Handhaving op het tegengaan van verkamering is daadkrachtig. Het splitsen van woningen kan alleen als dit geen nadelige gevolgen heeft voor de omgeving.

  • We zijn terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB). Ook andere lokale lasten die te maken hebben met wonen lopen niet verder uit de pas met omringende gemeenten. Rijswijk is nu al de duurste stad met betrekking tot afvalstoffenheffing.

  • Wijken behouden hun karakteristieke aanzicht. Leeuwendaal is toe aan een herinrichting – in overleg met bewoners- die past bij het oorspronkelijke karakter van deze wijk.

  • Hoogbouw concentreert zich met name rondom het Bogaard-stadscentrum. 
  • Razendsnel internet is nu en in de toekomst onmisbaar. We versnellen daarom de aanleg van glasvezel.  
  • Met een goed antenneplan voor de uitrol van 5G mobiel internet is Rijswijk voorbereid voor de toepassing van deze innovatie. Met dit plan voorkomen we dat de komst van allerlei kleine antennes vervuiling van de openbare ruimte veroorzaakt en zorgen we ervoor dat mensen op een fijne manier gebruik kunnen maken van het 5G netwerk.