Leefbaar en groen.

Waar we de wijk leefbaar en groen houden

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook door het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt en de inzameling van afval efficiënt is, wordt de afvalstoffenheffing goedkoper. 

  • Natuur is belangrijk, zij verdient bescherming. Maar we realiseren ons ook dat ruimte schaars is. Daarom blijven we kritisch kijken wat haalbaar en realistisch natuurbeleid is in onze dichtbevolkte stad, met een juiste balans tussen wonen, ondernemen en recreatie. We kijken niet alleen naar Rijswijk en betrekken het aanbod van natuur in omliggende gemeenten zoals Delft, Den Haag en Westland bij het lokale natuurlijkbeleid.
  • We willen meer groene plekken met bomen en planten in de stad en haar wijken, hoe klein dan ook. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met vergroening, een struik of plantenbak en groene daken. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger en koeler is.
  • Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties zoals Platform Groen om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden, zoals het aanleggen van stoeptegeltuintjes, worden van harte aangemoedigd. Het Elsenburgerbos krijgt een groene opknapbeurt.
  • Inwoners kunnen afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we zoveel naar hergebruik en recycling (afvalpreventie). De gemeente stimuleert kringloopbedrijven, weggeefwinkels en repaircafé’s en bevordert dat zij samenwerken met Avalex en andere initiatieven om de lokale economie zoveel mogelijk circulair te maken. We zijn erop tegen dat er moet worden betaald voor het ophalen van grofvuil.
  • We zetten ons in voor een systeem waarin afval achteraf wordt gescheiden. Dat zorgt voor minder containers en is bovendien goedkoper. Om overlast van meeuwen, ratten en ongedierte te voorkomen zijn we voorstander van ondergrondse afvalcontainers. We staan voor actieve handhaving en verhoging van de bestuurlijke boetes op illegaal bijplaatsen en dumpen van afval.
  • Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.
  • Een klein huishouden betaalt evenveel afvalstoffenheffing als een groot huishouden. De VVD Rijswijk vindt het passender om per gebruiker te betalen. Daarom willen we deze heffing aanpassen aan het aantal personen per huishouden.
  • We willen een goed werkend en betaalbaar riool. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. De rioolheffing mag geen melkkoe zijn en niet duurder dan nodig.
  • Bodemdaling heeft grote gevolgen voor gebouwen en de openbare ruimte. In gebieden waar de bodem daalt, anticiperen we erop, bijvoorbeeld in onderhoudsplannen, en zoeken we naar maatregelen die de daling vertragen.
  • Bij het aanleggen van een nieuw rioolstelstel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. Zo stimuleren we hergebruik van water en gebruiken we minder. Ook het afkoppelen van regenwaterafvoer wordt gestimuleerd.
  • Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren is Rijswijk een prettige stad. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van dieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren, veilige uitlaatplekken en het wegnemen van hindernissen voor de dierenambulance.

  • Overlast van ratten, eikenprocessierupsen en de invasie van exoten zoals de Canadese- en nijlganzen en Amerikaanse rivierkreeften wordt aangepakt.