Energietransitie kostenneutraal.

Waar de energietransitie kostenneutraal verloopt

Ook Rijswijk moet verduurzamen. Huizen gaan zoveel mogelijk van het gas af en schakelen op termijn over op het gebruik van duurzame energie. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare stad met schonere lucht. Die moet wel op een betaalbare manier voor inwoners en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze stad prettig om te wonen.

  • De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te stimuleren. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.
  • Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Rijswijk in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.
  • We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren (zoals VvE’s) kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen.
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan energienetwerken waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.
  • We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen door procedures simpeler te maken en er helder over te communiceren. Zo stimuleren we duurzame energie.
  • Rijswijk sluit zoveel mogelijk aan bij de regionale energietransitie en de plannen die de rijksoverheid maakt.
  • De gemeente informeert bewoners actief over voorzieningen/subsidies voor duurzaamheid en energietransitie, zoals voor het isoleren van woningen.
  • We onderzoeken of laadpalen voor auto’s via aangepaste lantaarnpalen zijn te realiseren. We kijken ook naar manier waarop het gebruik van (dynamische) LED-verlichting energie- en kostenbesparend is. 
  • We houden zeggenschap over en controle op de verduurzaming van de openbare verlichting. We betrekken marktpartijen bij deze opgaven, zodat de publiek-private samenwerking deze opgaven kan uitvoeren zonder dat de gemeentelijke lasten stijgen.