Ondernemers.

Waar ondernemers de ruimte krijgen

Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Het Kesslerpark in de Plaspoelpolder wordt omgevormd tot campus waar innovatieve technische bedrijven in samenwerking met onderwijsinstellingen en studenten werken aan oplossingen voor de toekomst. Maar de coronacrisis raakt onze Rijswijkse bedrijven en ondernemers hard. Zij hebben een moeilijke tijd. Hoelang de coronacrisis blijft duren is niet bekend.  Daarom willen wij ondernemers de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst. 

  • Door ondernemers de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels, stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen.
  • De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet.
  • De gemeente is er voor de ondernemers en niet andersom. Ondernemers krijgen snel antwoord en hulp. De gemeente is hierop ingericht door middel van onder meer één loketfunctie en goed accountmanagement.
  • We richten ook één loket in voor organisatoren en verenigingen die evenementen organiseren, zoals Koningsdag of een braderie. Er is sprake van een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij het loket actief en oplossingsgericht meedenkt en waar je terecht kunt als er iets misgaat.
  • Ondernemers krijgen van de gemeente maximaal één aanslag per jaar waarop alle lokale lasten staan vermeld.
  • We willen het gebied rondom de Broodfabriek betrekken bij de ontwikkeling van de campus in het Kesslerpark zodat ook dit gebied aantrekkelijker wordt.
  • Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om creatief te ondernemen. Zelf kunnen zij het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag. De winkeltijdenwet wordt zo ruim mogelijk geïnterpreteerd.
  • Het bedrijfsleven wordt door de gemeente gestimuleerd om via het platform Veilig Ondernemen publiek private samenwerking aan te gaan met veiligheidspartners om weerbaar te zijn tegen criminaliteit en ondermijning. 
  • Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. Voor een klein terras schaffen we de vergunning af. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.
  • Waar het kan, verlengen we vergunningen. Daarnaast streven we naar het zoveel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen wij deze door algemene regels, of een meldingsplicht. Voor het verlenen van vergunningen wordt de maximale looptijd gehanteerd om inwoners en bedrijven niet met onnodige lasten op te zadelen.

  • We onderzoeken of de afschaffing van het OZB-gebruikersdeel voor ondernemers tot het resultaat heeft geleid dat meer ondernemers zich in Rijswijk hebben gevestigd.