Levendige stad.

Waar de stad levendig is en bezoekers aantrekt

Onze lokale ondernemers werken iedere dag hard aan een levendige en aantrekkelijke winkelstraat. Door in leegstaande gebouwen wonen, werken, detailhandel en horeca te vermengen, creĆ«ren we een bloeiende lokale economie.  De stad komt pas echt tot leven als het Bogaard-stadscentrum en het oude centrum bruisen. Met een veilig en aantrekkelijk centrum trekken we bezoekers aan van buiten de stad en stimuleren zo de lokale economie, toerisme en de kunst- en cultuursector. We stimuleren winkelen in onze eigen winkelgebieden, zowel fysiek als digitaal. Aantrekkelijke, veilige en levendige gebieden zorgen voor een winkelstraat vol met lokale ondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop.

  • Ondernemen werkt het beste in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Dat is fijn voor onze inwoners en trekt bezoekers aan van buitenaf. Omdat de samenwerking van ondernemers in een winkelgebied hieraan bijdraagt, bevorderen wij bedrijfsinvesteringszones.
  • We bestrijden leegstand door het combineren van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Ook verruimen we vestigingsmogelijkheden door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Zo maken we de stad prettig en leefbaar.
  • De strikte scheiding tussen horeca en detailhandel is niet meer van deze tijd. Wij willen dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat ook winkeliers hun klanten als gast kunnen ontvangen.
  • De Haven wordt aantrekkelijk voor passanten- en recreatieboten. Horeca met een terras draagt hieraan bij.
  • Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze lokale economie. Daarom willen wij dat de gemeente dit stimuleert met stadspromotie. Recreatieve ondernemers, bijvoorbeeld in het Havenkwartier, krijgen de ruimte. 
  • Tijdens de Coronapandemie is de toeristenbelasting kwijtgescholden. We willen onderzoeken op welke wijze deze rare belasting met bureaucratische heffingswijze definitief kan worden afgeschaft.

  • Het oude centrum krijgt een aantrekkelijke entree en, waar mogelijk, worden ruimtelijke mogelijkheden benut, bijvoorbeeld in de voortuin van Museum Rijswijk.