Cultuur voor iedereen.

Met culturele voorzieningen voor alle leeftijden 

In Rijswijk zorgen we voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, musea, sportverenigingen, de bibliotheek en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of de Rijswijkse schouwburg, in Rijswijk is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. 

  • In onze stad worden leuke evenementen georganiseerd zoals het Strandwalfestival en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed zoals de Naald, Museum Bescherming Bevolking, Museum Rijswijk en de landgoederenzone, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Ons erfgoed koesteren we door deze in stand te houden, maar ook door het actief in te zetten bij activiteiten in de stad bijvoorbeeld voor het herdenken van de Vrede van Rijswijk in 2022.
  • Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en bijdragen aan een maatschappelijk doel.
  • We zijn alert of Museum Rijswijk in 2022 start met het aflossen van de leningen.
  • We willen niet bezuinigen op cultuur, maar zetten het geld zo effectief mogelijk in. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners. Van culturele instellingen verwachten we dat ze transparant verantwoording afleggen over hoe zij belastinggeld besteden.

  • Subsidies worden regelmatig getoetst aan het subsidiekader en zo nodig vindt er een herijking van subsidies plaats.