Verstandig met geld omgaan.

Waar we verstandig met geld van de gemeente omgaan 

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt opgebracht door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld. 

  • Wij streven naar een plaats in de top 3 voor Rijswijk in de regionale lijst van laagste lokale lasten.  
  • De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en welk effect daarmee is bereikt.
  • We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt. Dat betekent dat Rijswijk altijd werkt met sluitende (meerjaren)begrotingen.
  • Investeringen uit het Groeifonds zijn echte investeringen in de stad en voldoen aan de voorwaarde dat de opbrengsten van de investeringen weer terugvloeien naar het fonds. Zo blijft het Groeifonds ook voor de lange termijn beschikbaar.
  • De woonlasten, zoals de OZB en de afvalstoffenheffing, blijven zo laag mogelijk. Eventuele verhogingen zijn niet hoger dan de stijging van de inflatie.
  • De gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei kosten op inwoners afgewenteld worden.
  • De financiële risico's van de grondexploitatie in Rijswijk-Buiten horen beperkt te zijn. De uitvoering van bestaande bouwplannen in Rijswijk-Buiten en Pasgeld is daarom nodig. Compensatie in de grondexploitatie is vereist als plannen worden aangepast. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn onverminderd aan de orde.

  • Het gefaseerd aanbesteden van grote bouwprojecten zoals het Huis van de Stad zorgt voor hoge financiële risico's. Dit mag niet meer gebeuren. Bij de start van een aanbesteding moet vanaf het begin maximaal worden ingezet op kostenbeheersing. 

  • De boel-op-orde-toets is leidend voor de ontwikkeling van nieuwe plannen. Dit voorkomt eindeloze plannenmakerij met onaanvaardbare financiële consequenties.