Fijn opgroeien.

Waar je fijn kunt opgroeien

Ouders zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van hun kinderen. Wij helpen daarbij, door een gemeente te zijn waar kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Hier kennen we onze jeugd het beste. Daar zijn we trots op en dat willen we graag behouden. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, bieden we hulp. Dat doen we het liefst zo dicht mogelijk bij huis zodat onze jeugd zo normaal mogelijk kan opgroeien. Hierbij letten we goed op dat we niet onnodig labels plakken: niet iedereen die uniek is, heeft daar hulp bij nodig. Nog niet alles in de jeugdzorg verloopt even goed. Er zijn flinke wachtlijsten voor hulp en die willen we zo snel mogelijk in regionaal verband oplossen.

  • Er komt een scherpere afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien of blijkt hulp niet effectief. Opgroeien gaat nu eenmaal met horten en stoten. Van ouders verwachten wij dan ook verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen.
  • Wanneer hulp nodig is, focussen we ons op normaliseren. We plakken niet onnodig labels en maken het niet zwaarder dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen, dit de rest van hun leven als last meedragen.
  • Het voorkomen van problemen is erg belangrijk en daarom zetten we in op preventie. Zo voorkomen we dat kinderen en gezinnen in (zwaardere) problemen terechtkomen. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogelijk te signaleren. Sociale wijkteams, huisartsen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt. Daarnaast neemt de VVD Rijswijk het advies van de Rekenkamer over om onderzoek te laten doen naar de effectiviteit van preventieve maatregelen rondom de jeugdzorg in Rijswijk.
  • We pakken de wachtlijsten in de jeugdzorg aan. Als kinderen extra hulp nodig hebben moet dat mogelijk zijn zonder dat zij en hun ouders maandenlang moeten wachten. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoog-specialistische jeugdzorg. We zetten optimaal in op preventie en vroegsignalering. Hiermee voorkomen we zwaardere problematiek in de toekomst en bieden we kinderen op tijd de nodige ondersteuning om op eigen wijze te ontwikkelen. 
  • Ieder gezin heeft één hulpverlener als aanspreekpunt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden.
  • De problemen van de kinderen hebben vaak te maken met schuldenproblematiek of gezondheidsproblemen van de ouders. Door niet alleen naar het kind te kijken, maar naar het gehele gezin kunnen de kinderen beter en effectiever geholpen worden.
  • De gemeente blijft zich inzetten om ouders en kinderen niet de dupe te laten worden van bureaucratische rompslomp zoals zorgarrangementen, budgetten en wachtlijsten. Inzicht in wachtlijsten en terugkoppeling door instellingen wordt de standaard.
  • Binnen H10-verband (een samenwerkingsverband van 10 omliggende gemeenten) staat een goede samenwerking voorop. De VVD Rijswijk is van mening dat de gemeenteraad goed geïnformeerd moet worden over het servicebureau H10 en de besluitvorming die plaatsvindt over inkoop van jeugdhulp.  Op deze manier kan de gemeenteraad de wethouder verzoeken op te treden binnen het H10 verband voor de belangen van de Rijswijkse jeugd.
  • We stimuleren de aanwezigheid van voldoende jeugdprofessionals en praktijkondersteuners bij de huisarts. Zij zijn bekend met regionale zorgorganisaties en de behoeften van ouders en kinderen. Zo krijgen mensen snel de passende zorg en zo voorkomen we onnodige doorverwijzingen naar bijvoorbeeld dure GGZ-zorg.
  • Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid extra onderstreept. Door met scholen en (sport)verenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, kunnen veel problemen worden voorkomen of vroeg worden gesignaleerd.
  • Voorkoming en bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben de hoogste prioriteit. Waar signalen zijn van kindermishandeling, moet dit herkend worden door hulpinstanties en gemeld worden bij Veilig Thuis Haaglanden. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn.

  • Om iedereen die dit nodig heeft van zorg te kunnen blijven voorzien, moet op een verantwoorde wijze met het beschikbare budget worden omgegaan. Daarom zou minder centrale jeugdzorg via de H10 ingekocht moeten worden, nu is gebleken dat dit voor een grote kostenpost zorgt en niet altijd leidt tot een goede oplossing.