Onderwijs.

Waar onderwijs een gelijke start biedt

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij.

  • Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.
  • Schoolbestuurders wonen niet altijd in Rijswijk. Daarom is het van belang dat de gemeente in contact staat met de schooldirecteuren en medezeggenschapsraden van Rijswijkse scholen om samen te werken aan goed onderwijs.
  • We vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. De gemeente controleert daarom of scholen zich aan de wet houden: ouders kunnen hun kinderen bij meerdere scholen aanmelden, vanaf 3 jaar oud. We zijn tegen lotingsystemen of een postcodebeleid.
  • Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal) achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.
  • School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld. De overheid grijpt in als de vrijheid van onderwijs wordt misbruikt. De VVD Rijswijk wil dat de gemeente scholen stimuleert om hun personeel hiervoor op te leiden.
  • School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen worden gebruikt.
  • Het is van belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes.  Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.
  • Pesten is een veel voorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is.  We zetten ons actief in voor het maken van afspraken om pesten tegen te gaan en te voorkomen: het ‘anti-pesten-pact’.
  • We stimuleren scholen om voldoende aandacht te besteden aan digitale mediawijsheid. Niet alles wat leerlingen online zien is werkelijkheid of normaal. Bijvoorbeeld de drillrap-video's die sommige leerlingen bekijken. 

  • Huisvesting van basisonderwijs is voldoende beschikbaar en tijdig afgestemd op de omgeving.