Veiligheid.

Waar we veilig zijn en ons veilig voelen

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Veiligheid begint in je eigen straat waar het schoon en netjes moet zijn, waar de verlichting werkt, geen sporen van vandalisme of graffiti zijn te zien en waar je je ook in het donker veilig bent. De principes schoon, heel en veilig staan centraal in de gemeente. Wij willen dat iedereen in Rijswijk veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen.  Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met inwoners en ondernemers zorgen we voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan we overlast tegen. We pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen.

  • Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ook dat de hulpdiensten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen. Ook overige hulpdiensten zijn goed bereikbaar en benaderbaar.
  • In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Daarom pakken we discriminatie en geweld tegen LHBTI+’s aan en zorgen we ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Samen met de LHBTI+- community zetten wij ons in om de obstakels waar zij tegen aanlopen weg te nemen.
  • Een app is soms handig, maar nooit de enige mogelijkheid om een melding te maken of aangifte te doen. Aangifte doen kan op het bureau, via internet of telefoon en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langskomt.
  • De VVD Rijswijk wil dat het politiebureau open- en in Rijswijk blijft.
  • De politie en gemeentelijke handhavers (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die overlast, criminaliteit en schade veroorzaken.
  • Onze handhavers verdienen de juiste middelen om zichzelf te verdedigen en te beschermen om de stad leefbaar te houden. De ervaring van de handhavers telt mee bij een aanvraag voor verdedigingsmiddelen. Onze gemeentelijke handhavers krijgen standaard de beschikking over bodycams.
  • Handhavingsverzoeken en andere klachten zijn belangrijke signalen dat er mogelijk sprake is van overtreding van de wet. Handhavingsverzoeken van onze burgers worden daarom zo snel mogelijk en in ieder geval binnen de wettelijke termijn door de gemeente opgepakt. Het verlengen van de termijn is een uitzondering.
  • In wijken zoals Vrijenban en wijken die grenzen aan Den Haag is meer flexibiliteit nodig in de bevoegdheid tot handhaven. De gemeentegrens mag geen belemmering vormen om op te treden.
  • Om de verkeersveiligheid te vergroten, willen we dat de gemeentelijke handhaver (boa) ook kan optreden voor lichte verkeersovertreding als appen op de fiets en het door rood licht fietsen of lopen.
  • Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. De gemeente stimuleert buurtpreventieteams en de oprichting daarvan. Inwoners, handhavers en wijkagenten werken daarbij samen.
  • We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Mensen die dit belemmeren pakken we hard aan.
  • Mobiel cameratoezicht wordt zorgvuldig ingezet om hotspots van overlastplekken, inbraak, auto- en fietsendiefstal aan te pakken
  • Goede beveiliging is de beste bescherming. Keurmerken, zoals Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen, helpen inwoners en ondernemers met hoe ze hun huis of bedrijf goed kunnen beveiligen tegen inbraak. De gemeente en politie promoten deze keurmerken.
  • Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt en overlastgevers zetten we sneller uit huis. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.
  • Woonoverlast pakken we aan via buurtbemiddeling en als uiterste middel de ASO-wet.
  • Straatintimidatie en seksuele intimidatie zijn onacceptabel. Daarom moet het zo makkelijk mogelijk worden gemaakt om melding te maken wanneer iemand last heeft gehad van straat- of seksuele intimidatie. Regelmatige publiekscampagnes moeten inwoners alert houden op de dreiging van dergelijk gedrag en op het feit dat dit niet normaal is.
  • De jaarwisseling moet voor iedereen een feest blijven. Het is levensgevaarlijk als je naast iemand woont die illegaal vuurwerk in huis heeft. We zetten ons in om illegaal vuurwerk op te sporen en af te pakken. De gemeente zorgt dat zij rapportages ontvangt van politie en justitie over illegaal vuurwerk om maatregelen te nemen, zoals het sluiten van panden of het opleggen van gebiedsverboden.

  • Inwoners van Rijswijk die vuurwerk willen afsteken tijdens Oud & Nieuw kunnen vuurwerk het best kopen bij lokale ondernemers, zodat ze weten dat het vuurwerk veilig en legaal is. De VVD Rijswijk is tegen een lokaal vuurwerkverbod, maar vuurwerkvrije zones zijn mogelijk.