Criminaliteit aanpakken.

Waar criminaliteit wordt aangepakt

Mensen worden niet geboren als crimineel, maar glijden vaak af door een slechte opvoeding, verkeerde vrienden, een onveilige omgeving of het ontbreken van perspectief. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

  • Om te voorkomen dat er herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met scholen om jongeren met crimineel gedrag perspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat ze afglijden naar georganiseerde criminaliteit.
  • Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten. We zetten de wet Bibob in om te voorkomen dat onze bedrijventerreinen witwasparadijzen worden.
  • De georganiseerde misdaad moet worden tegengegaan. De gemeente doet actief mee om deze misdaad aan te pakken en gebruikt daarbij de ogen-en-orenfunctie van het gemeentelijk apparaat. We zijn naast een strafrechtelijke aanpak voorstander van een bestuurlijke aanpak om zo effectief mogelijk op te treden.
  • Drugsgebruik wordt ontmoedigd omdat dit ondermijning in stand houdt. Drugspanden worden consequent gesloten door inzet van de Wet Damocles.
  • Door zichtbare wijkagenten en handhavers, zoals boa’s, die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in wijken tegen.
  • In regionaal (politie)verband wordt ingezet op patseraanpak uit Rotterdam, waarbij (jonge) criminelen worden gedwongen hun dure kleding, horloges en brommers in te leveren, indien de eigenaar niet kan verklaren hoe hij of zij aan de spullen komt. 
  • De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij of zij kan gebruiken om Rijswijk veiliger te maken. Wij willen dat deze ook daadwerkelijk gebruikt worden. Denk aan de inzet van preventief fouilleren, onder andere rondom de kermis, om het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan en cameratoezicht om inbraak en diefstal op te sporen.
  • Steeds vaker zijn onze inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals WhatsApp fraude of phishing. Daarom investeren we in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, zodat inwoners bewust worden van deze vorm van criminaliteit en weten waar ze aangifte kunnen doen van cybercrime.
  • De VVD Rijswijk wil beter zicht op de inzet van onze politiemensen en op de opsporing van strafbare feiten. Het stadsbestuur zet zich actief in om te zorgen dat Rijswijk voldoende agenten heeft.