Praktische oplossingen.

We onze krachten bundelen voor praktische oplossinge

Rijswijk maken we met elkaar! We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken.

  • Het enthousiasme van de samenleving benutten we zoveel mogelijk. Vrijwilligers zijn goud waard voor de stad en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom zitten we initiatieven van ondernemers en verenigingen zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen en denken we proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket.
  • We ondersteunen maatschappelijke initiatieven waar inwoners zich bij betrokken tonen. Zo kunnen groepen inwoners gemeentelijke taken overnemen als zij daarvoor een goed plan hebben. Daarbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor een revolving fund. Afbetalingen van leningen uit dit fonds zorgen ervoor dat nieuwe leningen voor maatschappelijke initiatieven mogelijk zijn.
  • Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt betrokken. Daartoe creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.
  • Participatie kan helpen bij het nemen van een goede beslissing van de gemeenteraad. Dit betekent niet dat de grootste schreeuwers en de inwoners die het meest hun gezicht laten zien altijd gelijk krijgen. De gemeente heeft oog voor de ‘stille meerderheid’ die hun weg niet altijd zo snel weten te vinden. Zo houden we balans bij het maken van keuzes.
  • Participatie vindt altijd plaats met duidelijke organisatorische en budgettaire grenzen. Bij het betrekken van bewoners moet duidelijk zijn waar zij invloed kunnen uitoefenen.