Preventief fouilleren in Rijswijk

Preventief fouilleren in Rijswijk

De Rijswijkse VVD roept op om preventief fouilleren mogelijk te maken om te doen wat nodig is voor een veiliger Rijswijk.

In Groot Rijswijk stond recent een column van Stefan van Egmond, teamchef van de Rijswijkse politie. In de column sprak Stefan zijn zorgen uit over het wapenbezit onder jongeren, waaronder rondom station Rijswijk.

Rondom station Rijswijk lopen jongeren regelmatig met messen op zak. Dit vraagt om een harde en effectieve aanpak. De Rijswijkse VVD heeft daarom recent de burgemeester opgeroepen om werk te maken van preventief fouilleren. 

Volgens raadslid van de Rijswijkse VVD Menno Ezinga kan dit helpen: ‘We zien dat vooral jongeren steeds vaker met messen rondlopen. Bovendien zijn recent steekincidenten geweest in het stationsgebied en rondom een feest van een Eritrese groepering in de Event Plaza. Naast het plaatsen van camera’s in het stationsgebied moet je de inzet van preventief fouilleren mogelijk maken.’ Gebieden met een hoog risico op overtredingen en verstoringen van de openbare orde kunnen door de burgemeester aangewezen worden als 'veiligheidsrisicogebied' waardoor preventief fouilleren mogelijk wordt.  

De burgemeester heeft aangegeven dit te gaan bespreken met het Openbaar Ministerie en de politie. De Rijswijkse VVD is zijn zeer tevreden met deze belofte en is blij dat de burgemeester serieus werk maakt van de aanpak van onveilige situaties in Rijswijk.

De Rijswijkse VVD pleit al langer voor beleid om snel en effectief preventief fouilleren in te zetten. Dit helpt om inwoners te beschermen tegen criminaliteit. 

Tot slot is de Rijswijkse VVD blij dat cameratoezicht is ingezet om de omgeving rondom station Rijswijk veilig te houden.