De column van wethouder Werner van Damme (1)

De column van wethouder Werner van Damme (1)

Onze wethouder Werner komt om de zoveel tijd met een column. 

De eerste twee maanden van 2024 zijn achter de rug. De eerste zonnestralen zijn gesignaleerd. In het Huis van de Stad is het gezellig druk.

De ‘paspoortpiek’ zorgt voor langere wachttijden dan normaal. Wil je niet wachten, maak dan een afspraak. Mijn vorige column leverde waardevolle feedback op over de gemeentelijke dienstverlening zoals bij burgerzaken, waarvoor ook via deze weg dank. 

Het was goed om velen van jullie te zijn op het VVD congres in Noordwijkerhout. Met de bestuurdersvereniging begonnen we al op vrijdag. Het was dus een tweedaagse vol liberale vitaminen slikken. Ik kan u vertellen: dat doet een mens goed! 

De formatie houdt ons allemaal bezig en over de spreidingswet waren de nodige vragen. De Rijswijkse VVD kreeg eind februari een speciale masterclass van staatssecretaris Eric van der Burg in ons politiek café. Hij gaf een gloedvol betoog en heldere antwoorden op kritische vragen over migratie. Het was een drukbezochte en inspirerende avond. Complimenten voor de organisatie!

Minder rooskleurig is het meerjarige financiële beeld van de gemeente Rijswijk met name vanaf het ‘ravijnjaar’ 2026. Wellicht heb je er al iets over gelezen in de media. Kort gezegd: de Rijksoverheid is van plan 3 miljard euro te bezuinigen op de uitkering van het gemeentefonds. Dat heeft een gigantische impact. Iets meer dan de helft van  onze gemeente inkomsten komt uit dat fonds. Voor onze gemeente gaat het om een geschat tekort in 2026 van 6  mln en in 2027 van 4,5 mln euro. Natuurlijk is er overleg tussen VNG/gemeenten en Rijk om dit op te lossen. Deze gesprekken duren al langer dan de formatie. Zolang er geen nieuwe regering zit, blijft dit vraagstuk boven de markt hangen. Het klinkt nog ver weg, maar 2026 nadert met rasse schreden dus zijn we volop aan de slag met scenario’s om ons voor te bereiden. Gaat de korting door dan zijn (pijnlijke) maatregelen noodzakelijk. 

Genoeg te doen, dus aan de slag! 

Werner van Damme

Wethouder