De Spreidingswet en Rijswijk: verantwoordelijkheid nemen

De Spreidingswet en Rijswijk: verantwoordelijkheid nemen

De Spreidingswet is aangenomen. Dat betekent wat voor Rijswijk. Ook onze gemeente kan nu gevraagd worden om asielzoekers op te vangen. Als Rijswijkse VVD hebben we hier goed over nagedacht. Ook wij zien de problemen in de opvang. Daar kan je de ogen voor sluiten, maar het is beter om op tijd met een goed plan te komen zodat we als Rijswijk zelf mee kunnen beslissen en ons kunnen voorbereiden.

Daarom heeft de Rijswijkse VVD ingestemd om de wethouder onderzoek te laten doen naar het volgende: 

  • De komende 5 jaar vangen we op één locatie asielzoekers op in Rijswijk.
  • Op deze locatie moeten ook extra 'flexwoningen' komen. Hiermee kunnen we mensen die met spoed een woning nodig hebben helpen.
  • Geen minderjarige asielzoekers, want deze kunnen beter naar andere gemeenten die meer ruimte hebben om ze onderwijs en begeleiding te geven.

In het verleden wilde de Rijswijkse VVD niet elke keer wanneer dit de gemeenteraad werd gevraagd asielzoekers opvangen. We hadden al veel gedaan met het vorige AZC in Rijswijk, andere gemeenten waren aan de beurt en het was niet nodig. De situatie is nu anders en dus moeten we ons aanpassen, want anders kunnen er nooit besluiten worden genomen. Er is een Spreidingswet, andere gemeenten hebben veel problemen met opvangplekken en mensen hebben hulp nodig om niet buiten op het gras te slapen. Daarom kiest de Rijswijkse VVD ervoor om deze verantwoordelijkheid te nemen en mee te denken over deze opvang in Rijswijk.

Rijswijkse VVD raadslid Udo Oelen:
'Het is onze taak om de stad te besturen, besluiten te nemen en deze goed voor te bereiden. Het is nou eenmaal de realiteit dat er veel opvangplekken nodig zijn en dat er een Spreidingswet is. Dat kan je negeren zoals sommige partijen doen, maar daar staat de Rijswijkse VVD niet voor. Want problemen los je op, pak je aan en hou je goed in de gaten. We rekenen er ook op dat het nieuwe kabinet maatregelen zal gaan nemen om de instroom naar beneden te brengen, want betere spreiding moet samen gaan met een lagere instroom.'