Een onrustige start van het Rijswijkse politieke jaar

Een onrustige start van het Rijswijkse politieke jaar

Na het lange zomerreces is de gemeenteraad van Rijswijk begonnen aan het laatste politieke jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het werd een onrustige start.

Huis van de Stad

De aanbesteding voor fase 2 van de renovatie van het Huis van de Stad, door onze fractie omgedoopt tot 'Kruis van de Stad', is mislukt. Daar had de fractie van de VVD Rijswijk al voor gewaarschuwd. Een aanbesteding knippen in twee fasen gaat altijd veel geld kosten. Een logische redenatie. Vaak is het dezelfde aannemer uit fase 1 die zich inschrijft met een te hoge prijs. Als opdrachtgever kun je geen kant meer op met een gebouw wat al voor de helft gebouwd is. Het levert de gemeente een tegenvaller van €1,8 miljoen op. Samen met de tegenvaller bij fase 1 van €6,9 miljoen is de strop door het Kruis van de Stad dus al ruim €8 miljoen. De VVD Rijswijk stelde wethouder Lugthart voor om te stoppen met fase 2 wat betreft de huisvesting van de ambtenaren en de rest van het gebouw in te richten als woningen voor starters en middenhuurwoningen. De wethouder wilde hier helaas niets van weten.

AZC

Met het COA was afgesproken dat op 1 december 2021 het AZC Rijswijk dicht zou gaan. Na 3 jaar en een eenmalige verlenging van twee jaar is iedereen het erover eens dat Rijswijk een grote bijdrage heeft geleverd aan de opvang van asielzoekers in de regio. Goed werk is geleverd door de medewerkers en de vrijwilligers.

De fractie van de VVD Rijswijk is niet blind voor wat er is gebeurd in Afghanistan en is van mening dat Afghanen die onze troepen aldaar geholpen hebben opgevangen moeten worden. Als het niet anders kan dan moet dat in Rijswijk met een maximum van 1 jaar waardoor het COA ook de tijd heeft om een alternatief te zoeken. Het huidige college is, zoals vaker, sterk verdeeld: D66 en het CDA zijn het in principe eens met de opstelling van de VVD Rijswijk, maar coalitiepartij BvR blijft bij hun absolute PVV-standpunt om het centrum wat er ook zal gebeuren te sluiten.

Verantwoordelijk wethouder Besteman van het CDA zat daardoor klem en heeft volgens de VVD Rijswijk daarom niet goed onderhandeld met het COA en de gemeenteraad niet tijdig geïnformeerd over een brief van het COA. Kortom, dat gaf veel onrust in de extra raadsvergadering van dinsdag 21 september. Uiteindelijk werd er door GroenLinks, de PvdA en de VVD Rijswijk een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Besteman. De motie werd gesteund door coalitiepartij D66 en dus aangenomen. De motie keurt het gevoerde beleid van dit college af en draagt de wethouder op om opnieuw in contact te treden met het COA om te bespreken of het niet mogelijk is het AZC gedurende nog maximaal 1 jaar af te schalen om zo noodopvang in tenten en dergelijke te voorkomen. Dit alles tot grote onvrede bij BvR en veel gedoe in het college. Dit wordt zeker vervolgd.

Vertrek wethouder Björn Lugthart

Ook werd de gemeenteraad verrast met het nieuws dat wethouder Lugthart van Wij.Rijswijk is voorgedragen door de gemeenteraad van Pijnacker Nootdorp om per 17 januari 2022 te beginnen als burgemeester van die gemeente. Een mooie stap in het politiek bestuur en een felicitatie waard! Al heeft zijn inzet voor Rijswijk wel veel geld gekost zoals het eerder genoemde Huis van de Stad, het aanleggen van overbodige salamanderpaden over de A4 en het inrichten een een 'olympisch sportpark' inclusief een nieuw gezamenlijk clubhuis aan de Lange Kleiweg. De fractie van de VVD Rijswijk wenst hem desalniettemin veel succes. We komen elkaar vast nog een keer tegen!

Ook hier moeten we echter even goed opletten, want gaat dit toch al instabiele college/coalitie wel de juiste beslissing nemen over een eventuele opvolging van de wethouder? Wat de fractie van de VVD Rijswijk betreft wordt de wethouder niet opgevolgd en nemen de overige vier wethouders de taken over tot aan de verkiezingen. Na december komt er toch weinig nieuw beleid naar de gemeenteraad in verband met de verkiezingen, dus dat moet makkelijk kunnen. Ook bij het zwangerschapsverlof van een van de wethouders is dat prima gelukt. De financiële positie is toch al niet best van Rijswijk, dus de VVD Rijswijk zit niet te wachten op extra lasten voor een salaris en mogelijk wachtgeld voor een wethouder die een paar maanden actief is.

Roerige tijden in het stadhuis aan het Bogaardplein dus. Een lichtpuntje: de gemeenteraad zal op 12 oktober weer gaan vergaderen in de raadzaal in de gebruikelijke opstelling; dus met publiek, pers en fractieassistenten. Aan de slag!

Vragen, opmerkingen of ideeën? Ga in gesprek met Coen! csleddering@rijswijk.nl